Nyelvtanulás: Elképesztően ciki adatok Magyarországról, Szlovákia jobban teljesít

2019.09.30.

Szlovákiában a felső tagozatos alapiskolások 6,4%-a tanulta idegen nyelvként a szlovákot

Napjainkban az érvényesüléshez egyre elengedhetetlenebbé válik az idegen nyelvek ismerete. Éppen ezért annyira szomorú, hogy a magyarországi diákok állnak a legpocsékabbul ezen a téren az EU-ban. Mutatjuk, hogyan teljesít Szlovákia.

BUMM-HÍR

Az Európai Unió tagállamainak többségében 2017-ben a felső tagozatos alapiskolások és a kisgimnazisták (Lower secondary education) túlnyomó része legalább két idegen nyelven tanult – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrégiben közzétett statisztikáiból. 

Száz százalékos aránnyal Luxemburg került az uniós rangsor élére, tehát ebben az országban mindegyik felső tagozatos diák legalább két idegen nyelvet sajátított el. Mindazonáltal azt érdemes megjegyezni, hogy az országban a luxemburgi mellett a francia és a német is hivatalos államnyelv, azonban az oktatási statisztikákban az Eurostat az utóbbi két nyelvet az idegen nyelvek közé sorolta.További nyolc tagállamban ért el 90 százalékot ez az arány: Finnországban, Olaszországban, Görögországban, Romániában, Máltán, Észtországban, Lengyelországban és Portugáliában. 

Csehország (66%) és Szlovákia (63%) a középmezőny vége felé helyezkedik el a rangsorban, azonban mindkét visegrádi országban a felső tagozatos tanulók több mint fele tanul legalább két idegen nyelvet, tehát nem is olyan rossz ez az eredmény. 

Ezzel szemben Magyarország mutathatja fel a legpocsékabb adatokat a nyelvtanulás terén: a felső tagozatosok mindössze 6 százaléka tanult legalább két idegen nyelvet szomszédunkban, ezzel a rangsor legaljára csúsztak. Ausztriában (8%), Írországban (11%) és Bulgáriában (15%) is meglehetősen szomorú képek festenek a számok e tekintetben. 

Melyek a legnépszerűbb idegen nyelvek az EU-ban?

Talán nem túl meglepő, hogy az angol a legnépszerűbb idegen nyelv: 2017-ben átlagosan a felső tagozatos alapiskolások és a kisgimnazisták csaknem 98 százaléka tanult angolul az EU-ban. Az unióban a francia volt a második legnépszerűbb nyelv (33,4%), míg a német a harmadik (23,3%), a spanyol pedig a negyedik (16,9%) helyre került fel a rangsorban. Az orosz és az olasz nyelvet meglehetősen alacsony arányban oktatták. 

Ugyanakkor bizonyos tagállamokban az angolon kívül más olyan idegen nyelv is akadt, amelyet a felső tagozatos tanulók legalább 50 százaléka tanult. A francia nyelvet például a diákok több mint felének oktatták Írországban, Olaszországban, Cipruson, Hollandiában, Portugáliában és Romániában. Németül szintén a diákok több mint 50%-a tanult Dániában és Lengyelországban, spanyolul pedig Franciaországban. 

Szlovákiában az angol után a német és az orosz a legnépszerűbb

Országunkban a felső tagozatosok 97 százaléka tanult angol nyelven 2017-ben. A német volt a második legnépszerűbb idegen nyelv (43%), az orosz (16,6%) pedig a harmadik helyre került fel a rangsorban. A nemzetiségi iskolákban idegen nyelvként oktatott szlovák (6,4%) negyedikként végzett, míg a franciát (1,6%) és spanyolt (0,7%) mindössze a vizsgált korosztály elenyésző hányadának oktatták. 

(bumm / noé)

Szerző: bumm

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink

Székhely

4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 5.

Telefon

+36 30 740 4444

Email

jotevo.alapitvany@nyirgorkat.hu

Kapcsolattartó, ügyintéző

Orosz Judit Sára

Ügyfélfogadási idő

Hétfő - Csütörtök: 07:30 - 16:00
Péntek: 07:30 - 13:30

Adószám

18736368-1-15

Számlaszám

10702071-69434576-51100005

Közösségeink

Üzenjen nekünk!