Holnaptól igényelhető a nyelvtanulási diákhitel

2019.09.30.

eddtől igényelhetik a felsőoktatási képzésben tanuló, a diplomájuk megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatók a Nyelvtanulási Diákhitelt. Jelenleg 93 ezer olyan diák van, aki a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehette át diplomáját.

Október 1-jétől az aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok is felvehetik a Nyelvtanulási Diákhitelt, valamint azok is igényelhetik, akik már befejezték tanulmányaikat, de nyelvvizsga hiányában nem kapták meg diplomájukat – mondta Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján. A hitel kamata 1,99 százalék, de abban a pillanatban, hogy a diák sikeres nyelvvizsgát tesz az úgynevezett támogatott idegennyelvek egyikéből kamatmentessé válik. Mindemellett a nyelvtanulási hitel – akárcsak a többi diákhitel – bármikor ingyenesen előtörleszthető.
Támogatott nyelvek, amelyeken letett sikeres nyelvvizsga esetén a hitelfelvevő kamattámogatásra jogosult: 

angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, bolgár, görög, horvát, lengyel, örmény, roma/cigány (romani, illetve beás), román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finnSchanda Tamás államtitkár közölte: a Nyelvtanulási Diákhitel egyösszegű kölcsönként vehető fel, legkisebb összege 100 ezer, legmagasabb összege 500 ezer forint. A hitel törlesztését a hallgatóknak a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdeniük. A törlesztés futamideje minimum 1, maximum 5 év, a futamidő hosszáról a hallgatók a hitel felvételekor dönthetnek.

A diákok teljes szabadságot kapnak, nem számít, melyik nyelviskolában vagy magántanárnál tanulják az általuk választott idegen nyelvet. A lényeg, hogy megtanulják és használni is tudják, a különórákkal semmilyen módon nem kell elszámolniuk,  – mondta az államtitkár.

A 2019. június végi adatok szerint 93 ezer olyan egyetemi és főiskolai alap- és osztatlan képzésben tanuló diák van, aki a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehette még át diplomáját. Ez a hitel elsősorban nekik kíván segítséget nyújtani – mondta Magyar Péter. Hozzátette: az alap- és osztatlan képzésre idén felvett 60 ezer hallgató 69 százalékának van csak a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgája. Az új hitellel a többieket is szeretnék támogatni, hogy már egyetemi, főiskolai tanulmányaik során megszerezzék a diplomához szükséges nyelvvizsgát.

Szerző: Az Én Pénzem

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink

Székhely

4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor utca 5.

Telefon

+36 30 740 4444

Email

jotevo.alapitvany@nyirgorkat.hu

Kapcsolattartó, ügyintéző

Orosz Judit Sára

Ügyfélfogadási idő

Hétfő - Csütörtök: 07:30 - 16:00
Péntek: 07:30 - 13:30

Adószám

18736368-1-15

Számlaszám

10702071-69434576-51100005

Közösségeink

Üzenjen nekünk!